Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i grejpfrutem

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i grejpfrutem

Gdy w chłodny zimowy dzień podamy tę kolorową sałatkę z kawałkami pomarańczy i grejpfrutów, przypomni nam się lato. Połączenie świeżego smaku cytrusów oraz czerwonej cebuli i oliwek jest wyśmienite.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

3 pomarańcze
2 różowe grejpfruty
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy dijon
1/2 łyżeczki soli
300 g ugotowanych piersi lub udek kurczaka, rozdrobnionych
80 g oliwek kalamata, bez pestek, pokrojonych
1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
125 g sałaty

PRZYGOTOWANIE:

1) Pomarańcze i grejpfruty obrać ze skórki, oczyścić z albedo, podzielić na cząstki. Błony z cząstek zdejmować nad miską, żeby ściekał do niej sok. Włożyć segmenty do miseczki. Odmierzyć 60 ml soku, wlać do dużej salaterki (resztę soku wykorzystać do innych potraw).

2) Dodać do salaterki oliwę, ocet balsamiczny, musztardę i sól, energicznie wymieszać sos. Wrzucić rozdrobnione mięso, oliwki, cebulę, sałatę oraz kawałki pomarańczy i grejpfruta. Wymieszać sałatkę i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 390 kcal, 24 g białka, 24 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 18 g węglowodanów (w tym 15 g cukrów), 702 mg sodu, 3 g błonnika

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x