Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i grejpfrutem
Gdy w chłodny zimowy dzień podamy tę kolorową sałatkę z kawałkami pomarańczy i grejpfrutów, przypomni nam się lato. Połączenie świeżego smaku cytrusów oraz czerwonej cebuli i oliwek jest wyśmienite.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
3 pomarańcze
2 różowe grejpfruty
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy dijon
1/2 łyżeczki soli
300 g ugotowanych piersi lub udek kurczaka, rozdrobnionych
80 g oliwek kalamata, bez pestek, pokrojonych
1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
125 g sałaty
PRZYGOTOWANIE:
1) Pomarańcze i grejpfruty obrać ze skórki, oczyścić z albedo, podzielić na cząstki. Błony z cząstek zdejmować nad miską, żeby ściekał do niej sok. Włożyć segmenty do miseczki. Odmierzyć 60 ml soku, wlać do dużej salaterki (resztę soku wykorzystać do innych potraw).
2) Dodać do salaterki oliwę, ocet balsamiczny, musztardę i sól, energicznie wymieszać sos. Wrzucić rozdrobnione mięso, oliwki, cebulę, sałatę oraz kawałki pomarańczy i grejpfruta. Wymieszać sałatkę i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 390 kcal, 24 g białka, 24 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 18 g węglowodanów (w tym 15 g cukrów), 702 mg sodu, 3 g błonnika
Źródło zdjęcia: Adobe Stock