Do tej sałatki tuż przed podaniem można dodać awokado pokrojone w plastry i podać ją z chrupiącym chlebem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 piersi kurczaka, bez skóry i kości
250 g pomidorków koktajlowych cherry
2 łyżki soku z cytryny
230 g sera feta marynowanego w oliwie
15 g małych listków bazylii
PRZYGOTOWANIE:
1) Przekroić piersi kurczaka wzdłuż i w poprzek na pół. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni z nieprzywierającym dnem. Smażyć mięso porcjami po 3 minuty z każdej strony, aż z wierzchu będzie przyrumienione, a w środku upieczone. Przełożyć na talerz.
2) Przekroić pomidorki na pół. Włożyć je na patelnię i lekko podsmażać 2 minuty, żeby trochę zmiękły. Skropić pomidorki połową soku z cytryny i przełożyć na kurczaka.
3) Odsączyć fetę i zachować 2 łyżki oliwy do sosu. Dodać ser do kurczaka razem z listkami bazylii.
4) Wymieszać oliwę z pozostałym sokiem z cytryny. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i polać sałatkę.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 460 kcal, 49 g białka, 28 g tłuszczów (10 g NKT), 2 g węglowodanów (2 g cukrów), 1 g błonnika, 500 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock