Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sałatka z kaczką

Sałatka z kaczką

Kaczkę można zastąpić mięsem gotowanego indyka, które pozostało z poprzedniego dnia, a zamiast plasterków jabłka, dodać cząstki pomarańczy.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

2 małe piersi kaczki
30 g rukwi wodnej
30 g liści radicchio, pokrojonych w paski
1 czerwone jabłko, pokrojone w cienkie plasterki
2 cebulki dymki, ukośnie pokrojone
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki białego octu winnego

PRZYGOTOWANIE:

1) Nastawić piekarnik na 190°C.
2) Rozgrzać na niewielkim ogniu nieprzywierającą patelnię nadającą się do używania w piekarniku. Oprószyć pierś (piersi) kaczki solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie ułożyć na patelni skórą do dołu. Smażyć 6–8 minut, aż wytopi się większość tłuszczu i skórka stanie się chrupiąca. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze minutę.

3) Wstawić patelnię do piekarnika. Piec mięso 6 minut (będzie średnio wypieczone) lub dłużej, według uznania. Odstawić na kilka minut, aby odpoczęło, po czym pokroić w plasterki.

4) Włożyć do miski rukiew wodną, radicchio, jabłko, dymkę i pokrojoną pierś.

5) Wymieszać energicznie oliwę z octem winnym, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać sałatkę sosem, delikatnie wymieszać i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 281 kcal, 26 g białka, 14 g tłuszczów (2 g tłuszczów nasyconych), 10 g węglowodanów (9 g cukrów), 2 g błonnika, 85 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x