Sałatka ta jest pyszną przystawką. Jeśli zwiększy się nieco porcje i poda ją z chrupiącym chlebem, może stanowić również lekki lunch.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
6 świeżych fig
8 plasterków włoskiej szynki prosciutto crudo
60 g rukoli
60 g sera pleśniowego
polewa balsamiczna
PRZYGOTOWANIE:
1) Pokroić figi na ćwiartki. Porwać każdy plasterek prosciutto na 4–6 części.
2) Ułożyć rukolę, figi i prosciutto na talerzach.
3) Pokruszyć ser pleśniowy i posypać nim sałatkę, a następnie skropić oliwą z oliwek i polewą balsamiczną. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 152 kcal, 11 g białka, 9 g tłuszczów (5 g NKT), 6 g węglowodanów (6 g cukrów), 2 g błonnika, 494 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock