Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sałata szpinakowa z jabłkiem i serem brie

Sałata szpinakowa z jabłkiem i serem brie

Szpinak i jabłka to idealne połączenie, które uzupełnione o orzechy i ser brie tworzy bardzo ciekawą sałatkę.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

10


SKŁADNIKI:

4 duże jabłka, pokrojone na cząstki grubości 1 cm
4 łyżki syropu klonowego
8 szklanek liści młodego szpinaku
225 g sera brie lub camembert, bez skórki, pokrojonego w kostkę
50 g orzechów pekan, uprażonych

SOS
1/4 szklanki soku jabłkowego lub cydru
1/4 szklanki oleju
3 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego
1 łyżeczka musztardy dijon
1 ząbek czosnku, posiekany

PRZYGOTOWANIE:

1) Ułożyć jabłka na blasze i posmarować 2 łyżkami syropu. Wstawić do piekarnika 7–10 cm poniżej grzałki i opiekać 3 minuty. Przewrócić na drugą stronę. Posmarować resztą syropu. Opiekać jeszcze 3–5 minut, aż będą miękkie.

2) Wymieszać szpinak z serem, orzechami i jabłkami w dużej salaterce. Połączyć w rondlu składniki sosu i doprowadzić do wrzenia. Polać sałatę i wymieszać. Podawać natychmiast.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 242 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 23 mg cholesterolu, 176 mg sodu, 21 g węglowodanów, 3 g błonnika, 6 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x