Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Rumuński gulasz warzywny ghiveci

Rumuński gulasz warzywny ghiveci

„Ghiveci” znaczy „mozaika” lub „miszmasz”. Ten sycący gulasz można przyrządzić z dowolnych warzyw sezonowych.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

90 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

100 ml oliwy z oliwek
1 cebula, grubo posiekana
1 duża marchewka, przekrojona wzdłuż na pół i pokrojona w półplasterki grubości 1 cm
1 kalarepa, obrana i pokrojona w kostkę
1 cukinia, przekrojona wzdłuż na pół i pokrojona w półplasterki grubości 1 cm
1 papryka, wypestkowana i pokrojona na kawałki wielkości 2 cm
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
5 gałązek natki pietruszki, drobno posiekanych
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
250 g różyczek kalafiora
1/4 małej zielonej lub czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
100 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku lub zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki długości 2–3 cm
3 pomidory, obrane i drobno pokrojone lub 400 g krojonych pomidorów z puszki
2 gałązki koperku, drobno posiekane
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę w dużym żaroodpornym garnku na kuchence na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, marchewkę oraz kalarepę i smażyć około 10 minut, aż cebula będzie półprzezroczysta.

2) Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wrzucić do garnka z podsmażonymi warzywami cukinię wraz z papryką i starannie wymieszać. Dodać bakłażana i ponownie starannie wymieszać. Smażyć 10 minut, nie mieszając, aż warzywa lekko się przyrumienią.


3) Dodać połowę natki pietruszki, ziemniaki, kalafior, kapustę, groszek lub fasolkę, pomidory, koperek, tymianek, paprykę w proszku oraz sok z cytryny i starannie wymieszać.

4) Piec pod przykryciem godzinę, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć pokrywę, zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 10 minut, aż warzywa z wierzchu się przyrumienią.

5) Podawać posypane resztą natki pietruszki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 177 kcal, 5 g białka, 12 g tłuszczów (w tym 2 g tłuszczów nasyconych), 14 g węglowodanów (w tym 6 g cukrów), 6 g błonnika, 30 mg sodu.

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x