Ten przepis przyda się zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy do wykorzystania reszki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
3 łyżeczki oleju rzepakowego
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
4 szklanki (1 litr) gorącej wody
1/2 pieczonego kurczaka (kości usunąć i zachować)
kukurydza okrojona z 3 kolb
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry plus kilka dodatkowych listków do dekoracji
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki migdałów w płatkach, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać olej rzepakowy w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć 4 minuty. Dodać imbir, czosnek i kurkumę. Smażyć razem z cebulą, często mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.
2) Wlać gorącą wodę, włożyć oczyszczone kości kurczaka i wrzucić kukurydzę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Gotować wywar 15 minut pod przykryciem.
3) W tym czasie usunąć z kurczaka tłuszcz i skórę, a mięso pokroić.
4) Szczypcami usunąć z wywaru kości. Dodać mięso, olej sezamowy i 2 łyżki kolendry. Doprawić rosół dużą ilością pieprzu i gotować jeszcze minutę, żeby zupa była gorąca.
5) Nalać ją do miseczek. Posypać resztą kolendry i migdałami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 403 kcal, 29 g białka, 20 g tłuszczu (6 g NKT), 27 g węglowodanów (3 g cukru), 6 g błonnika, 469 mg soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock