Ta pożywna zupa ma wiele odmian. Poeksperymentujmy z różnymi rodzajami makaronów i kluseczek. Spróbujmy rosołu z dodatkiem azjatyckich warzyw i przypraw i podajmy go z cząstkami limonki.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1,5 l rosołu z kury
1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
2 piersi kurczaka bez skóry i bez kości, każda około 200 g
100 g makaronu ryżowego vermicelli
30 g świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE:
1) Zagotować w czajniku wodę. W dużym garnku zagotować rosół z przyprawą pięć smaków.
2) Pokroić kurczaka w cienkie paseczki i dodać do gorącego rosołu, przykryć i gotować na małym ogniu 5–10 minut, aż mięso się ugotuje.
3) Włożyć makaron do żaroodpornej miski, zalać wrzącą wodą i odcedzić po 2 minutach, gdy stanie się miękki. Pokroić go nożyczkami na mniejsze kawałki.
4) Dodać makaron i połowę kolendry do zupy i wymieszać. Przelać do miseczek, posypać resztą kolendry i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 273 kcal, 28 g białka, 6 g tłuszczów (2 g NKT), 26 g węglowodanów (4 g cukrów), < 1 g błonnika, 2061 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock