Ciasto do tego rodzaju ciasteczek jest lepkie i miękkie. Będzie się łatwiej kroiło, jeśli doda się do niego posiekane orzechy i suszone owoce.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
40 roladek
SKŁADNIKI:
100 g miękkiego masła
200 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g dżemu malinowego bez pestek
75 g orzechów włoskich, bardzo drobno posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć w misce masło z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodać jajko i esencję waniliową, ponownie utrzeć. Połączyć w osobnej misce mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ucieranej masy.
2) Rozwałkować ciasto na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować dżemem i posypać orzechami. Zwinąć jak roladę. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
3) Pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 190°C, aż brzegi lekko się zarumienią. Przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygły.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 ciasteczka zawierają: 159 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 22 mg cholesterolu, 66 mg sodu, 22 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock