Nawet dzieci uwielbiają quesadillas! W tym daniu można eksperymentować z różnymi dodatkami, lecz nie należy przesadzać z ilością nadzienia, gdyż quesadillas powinny być dość cienkie, żeby się nie rozpadły.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
250 g sera cheddar
3 cebulki dymki
4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
8 pszennych tortilli o średnicy 20 cm
170 g meksykańskiej salsy pomidorowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Zetrzeć na tarce ser i przełożyć do miski. Drobno posiekać dymkę i wymieszać z serem i kolendrą. Położyć 4 tortille na blacie i równo rozłożyć nadzienie serowe. Przykryć drugą tortillą.
2) Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i lekko ją natłuścić. Ostrożnie położyć tortillę na patelni i podgrzewać około 11/2 minuty, aż spód się przyrumieni, a ser zacznie się topić.
3) Przewrócić tortillę na drugą stronę i podgrzewać 11/2 minuty, a następnie przełożyć ją na deskę do krojenia. W taki sam sposób
przygotować pozostałe.
4) Pokroić tortille w trójkąty i na wierzchu położyć salsę.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 413 kcal, 20 g białka, 23 g tłuszczów (14 g NKT), 31 g węglowodanów (5 g cukrów), 5 g błonnika, 725 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock