Te pyszne muffinki przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają świeżość przez kilka dni. Można je również zamrozić w plastikowych torebkach zamykanych na suwak.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
6 muffinek
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki razowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka, roztrzepane
1/2 szklanki oliwy z oliwek „light”
1/2 szklanki miodu
1/3 szklanki mleka
1 szklanka borówek
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć papierowymi foremkami wgłębienia w formie do pieczenia na 6 babeczek.
2) Przesiać do miski oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
3) W osobnej misce energicznie ubić jajka z oliwą, miodem i mlekiem. Wsypać mąkę. Wymieszać ciasto. Wrzucić borówki i jeszcze raz delikatnie wymieszać ciasto.
4) Nałożyć je do foremek, do 2/3 wysokości. Piec muffinki 18–20 minut, aż lekko się przyrumienią.
5) Wyjąć je z piekarnika i pozostawić na 5 minut w formie. Wyłożyć na metalową kratkę i pozostawić, aby ostygły.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 sztuka zawiera: 412 kcal, 3 g białka, 22 g tłuszczów (4 g tłuszczów nasyconych), 49 g węglowodanów (26 g cukrów), 3 g błonnika, 260 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock