Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pyszne muffinki

Pyszne muffinki

Te pyszne muffinki przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają świeżość przez kilka dni. Można je również zamrozić w plastikowych torebkach zamykanych na suwak.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

6 muffinek


SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki razowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka, roztrzepane
1/2 szklanki oliwy z oliwek „light”
1/2 szklanki miodu
1/3 szklanki mleka
1 szklanka borówek

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć papierowymi foremkami wgłębienia w formie do pieczenia na 6 babeczek.

2) Przesiać do miski oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.

3) W osobnej misce energicznie ubić jajka z oliwą, miodem i mlekiem. Wsypać mąkę. Wymieszać ciasto. Wrzucić borówki i jeszcze raz delikatnie wymieszać ciasto.

4) Nałożyć je do foremek, do 2/3 wysokości. Piec muffinki 18–20 minut, aż lekko się przyrumienią.

5) Wyjąć je z piekarnika i pozostawić na 5 minut w formie. Wyłożyć na metalową kratkę i pozostawić, aby ostygły.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 sztuka zawiera: 412 kcal, 3 g białka, 22 g tłuszczów (4 g tłuszczów nasyconych), 49 g węglowodanów (26 g cukrów), 3 g błonnika, 260 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x