Z tego przepisu wychodzi 5 niewielkich ciast, które można przechowywać przez kilka dni.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
65 minut
LICZBA PORCJI:
5 ciast
SKŁADNIKI:
5 jajek
1 i 1/4 szklanki oleju
425 g przecieru dyniowego
250 g mąki
400 g cukru
2 paczki budyniu waniliowego w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1) Ubić jajka w misce. Dodać olej i przecier, zmiksować na gładką masę. Dodawać po trochu pozostałe składniki, wymieszać.
2) Wlać do pięciu natłuszczonych podłużnych foremek. Piec 50 minut w temperaturze 160ºC. Odstawić na 10 minut. Wyjąć z foremek i przełożyć na metalową kratkę, żeby ciasto ostygło.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 150 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 27 mg cholesterolu, 96 mg sodu, 20 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock