To zupełnie wyjątkowa sałatka, której przygotowanie jest banalnie proste.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
10
SKŁADNIKI:
550 g ananasa z puszki, pokrojonego
4 szklanki pianek marshmallow
1 jajko, roztrzepane
100 g cukru
50 g brązowego cukru
1 łyżka mąki
4 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego
225 g bitej śmietany
6 jabłek ze skórką, pokrojonych w kostkę
150 g solonych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Odsączyć ananasa, zachować sok. Włożyć do miski ananasa i pianki marshmallow. Przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
2) Wymieszać w rondlu jajko z białym i brązowym cukrem, mąką, octem i zachowanym sokiem ananasowym. Gotować, aż sos zgęstnieje. Ostudzić. Przykryć i wstawić co najmniej na 4 godziny do lodówki.
3) Połączyć bitą śmietanę ze schłodzonym sosem. Dodać jabłka i orzeszki ziemne do ananasa. Połączyć z sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 315 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 18 mg cholesterolu, 93 mg sodu, 47 g węglowodanów, 3 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock