Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Puszyste bułeczki popovers

Puszyste bułeczki popovers

Ciasto na bułeczki popovers należy dobrze zmiksować, a następnie piec na najniższym poziomie piekarnika. Nie otwierać drzwiczek piekarnika przed końcem pieczenia, bo puszyste bułeczki opadną.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

9 bułeczek


SKŁADNIKI:

1 i 1/4 szklanki mleka
1 łyżka masła, roztopionego i wystudzonego
125 g mąki
1/4 łyżeczki soli
2 jajka

PRZYGOTOWANIE:

1) Zmiksować mleko, masło, mąkę i sól. Dodać jajka, ponownie zmiksować. Wypełnić natłuszczone foremki ciastem do 3/4 wysokości.

2) Piec 15 minut w temperaturze 230ºC. Zmniejszyć temperaturę do 180ºC. Piec jeszcze 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakłuć bułeczki. Podawać natychmiast.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 bułeczka zawiera: 99 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 55 mg cholesterolu, 109 mg sodu, 12 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia:Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x