Młoda kiszona kapusta to odświeżający dodatek, który sprawdzi się doskonale jako przystawka do mięs z grilla. Oprócz tego kilka słoików ukrytych w spiżarce przyda się do podjadania.
Młodą kapustę zwykle jadamy gotowaną z koperkiem, jednak można z niej przygotować wiele ciekawych propozycji. Świetnym pomysłem jest ukiszenie jej w słoikach. Nawet jeśli za chwilę ruszasz na urlop, warto ją przygotować. Już po trzech dniach będzie idealnym dodatkiem do dań z ogniska czy grilla.
Jak ukisić młodą kapustę
Jeśli zabierasz się za kiszenie młodej kapusty, wybierz większy okaz. Krótko kiszona młoda kapusta z marchewką jest tak dobra, że można ją jeść zupełnie samą. Pasuje też świetnie do dań z grilla czy ogniska.
Składniki na młodą kiszoną kapustę
- Główka młodej kapusty, ok. 3 kg
- 0,5 kg młodej marchwi
- łyżka stołowa soli kamiennej
- 10 ziarenek pieprzu
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
Jak ukisić młodą kapustę krok po kroku
- Oczyść kapustę z zewnętrznych liści. Resztę poszatkuj drobno ostrym nożem, lub na mandolinie.
- Marchewki oczyść i zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej.
- Czosnek obierz i zmiażdż w prasce, lub drobno posiekaj.
- Wymieszaj składniki i dodaj posiekany koperek.
- Osól całość i mieszaj rękoma, mocno ugniatając.
- Dodaj liście laurowe i pieprz, wymieszaj.
- Przełóż kapustę do ceramicznego lub szklanego naczynia i dociśnij, np. talerzykiem obciążonym butelką z wodą. Górę naczynia możesz zabezpieczyć gazą, lub ściereczką bawełnianą.
- Zostaw w temperaturze pokojowej na 3-5 dni.
- Po tym czasie przełóż kapustę do wyparzonych słoików razem z sokiem, który wytworzyła, lekko zakręć i wstaw do lodówki.
- Młoda kiszona kapusta nadaje się do jedzenia od razu.