Bardzo sycąca zupa, którą zna każdy z powodzeniem może zastąpić również drugie danie. Nasza propozycja jest do tego prosta w wykonaniu i naprawdę pyszna.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
110 minut (w tym 90 minut gotowanie)
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
450 g suszonego grochu w połówkach
8 szklanek wody
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 duże cebule, posiekane
2 marchewki, pokrojone
400 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
1/2 łodygi selera naciowego, pokrojonej
5 łyżeczek ziarenek smaku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka szałwii
1/2–1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać wszystkie składniki w dużym rondlu. Doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 75–90 min.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1/2 szklanki zawiera 198 kcal, 2 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 9 mg cholesterolu, 440 mg sodu, 32 g węglowodanów, 11 g błonnika, 15 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock