Prawdziwie amerykański przepis na pączki. Są mocno pomarańczowe – w tym zawierają naturalny sok z pomarańczy!
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
20 minut
20 pączków
SKŁADNIKI:
250 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki masła, roztopionego
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować jajka z sokiem pomarańczowym, skórką z pomarańczy i masłem.
Połączyć z sypkimi składnikami, wymieszać.
2) Rozgrzać olej we frytownicy do temperatury 190ºC. Wrzucać łyżką ciasto do tłuszczu. Smażyć na złocisto brązowy kolor. Oprószyć cukrem pudrem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 pączki zawierają 277 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 48 mg cholesterolu, 229 mg sodu, 31 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock