Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Polędwica wołowa nadziewana szpinakiem

Polędwica wołowa nadziewana szpinakiem

Nadzienie szpinakowe nadaje polędwicy wołowej wyjątkowy smak, dzięki czemu jest idealnym daniem świątecznym.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

85 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

450 g pieczarek, drobno pokrojonych
4 cebule dymki, pokrojone w plasterki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, posiekane
600 g świeżego szpinaku
1 łyżeczka soli
1/8–1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1,6 kg polędwicy wołowej
1/4 łyżeczki suszonej cebuli
1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1) Wlać 1 łyżkę oliwy na patelnię. Wrzucić pieczarki i cebulę. Smażyć 2 minuty. Dodać połowę czosnku. Smażyć, aż pieczarki zmiękną. Dodać szpinak, 1/2 łyżeczki soli i pieprz kajeński. Podsmażyć. Zestawić z ognia.

2) Nakroić polędwicę po środku, wzdłuż całej długości. Rozłożyć jak książkę. Rozsmarować na niej podsmażony szpinak. Założyć mięso na nadzienie. Związać grubą, bawełnianą nicią. Natrzeć resztą oliwy.

3) Wymieszać suszoną cebulę z pieprzem oraz resztą czosnku i soli. Starannie natrzeć mięso. Ułożyć na ruszcie.

4) Piec 40–55 minut w temperaturze 220°C. Termometr wbity w mięso pokazuje 65°C, gdy pieczeń jest półkrwista, 70°C, gdy jest średnio wypieczona, i 75°C, gdy jest mocno wypieczona. Przełożyć mięso na ogrzany półmisek i odstawić na 10–15 minut. Usunąć nić, pokroić pieczeń.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 241 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 83 mg cholesterolu, 298 mg sodu, 3 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.7/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x