Placek z jabłkami, polany kajmakiem z krówek, smakuje naprawdę wspaniale. Ciasto piecze się w dwóch formach.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
2 placki
SKŁADNIKI:
60 g mąki
szczypta soli
3 łyżki masła
4 łyżeczki zimnej wody
NADZIENIE
1 kwaskowate jabłko, pokrojone w plasterki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
po 2 łyżki mąki i cukru
po 1/4 łyżeczki cynamonu i soli
WIERZCH
6 krówek, pokrojonych na kawałeczki
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
1) Przesiać mąkę z solą do miski. Dodać masło. Posiekać je nożem. Dolewać wody i mieszać ciasto, aż zlepi się w kulę. Schłodzić je w lodówce.
2) Uformować z ciasta dwie kule i rozwałkować na krążki o średnicy 15 cm. Nałożyć na dwie formy o średnicy 12 cm. Przyciąć, że by wystawało 1 cm poza krawędź formy. Wylepić brzegi.
3) Skropić jabłka sokiem z cytryny. Posypać mąką, cukrem, cynamonem i solą. Nałożyć na ciasto. Piec 15 minut w temperaturze 190°C.
4) Roztopić krówki i masło w rondlu. Zdjąć z ognia.
Dodać mąkę i wymieszać. Polać jabłka. Piec ciasto jeszcze 15 minut, aż jabłka będą miękkie.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 placek zawiera: 791 kcal, 42 g tłuszczów (w tym 24 g NKT), 19 mg cholesterolu, 401 mg sodu, 95 g węglowodanów, 3 g błonnika, 7 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock