Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Placek śmietanowy

Placek śmietanowy

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy, kawałek placka śmietanowego będzie w sam raz. Do tego delikatnego ciasta używa się masła i kwaśnej śmietany. Smaku dodają mu orzechy pekan i cynamon. Lukier smakowicie wieńczy dzieło!


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut

LICZBA PORCJI:

16


SKŁADNIKI:

200 g masła
200 g i 3 łyżki cukru
3 jajka
po 1 łyżeczce esencji migdałowej, cytrynowej i waniliowej
310 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
225 ml kwaśnej śmietany
30 g orzechów pekan, posiekanych
3 łyżeczki cynamonu

LUKIER
125 g cukru pudru
2 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć masło z cukrem w misce. Dodać jajka, ubić. Wlać esencje zapachowe. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawać po trochu do masy, na przemian ze śmietaną.

2) Przełożyć połowę ciasta do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę. Zrobić wgłębienie na środku. Wsypać orzechy wymieszane z 3 łyżkami cukru i cynamonem. Przykryć pozostałym ciastem. Piec 45 minut w temperaturze 180ºC.

3) Ostudzić. Przygotować lukier. Polać ciepłe ciasto.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 349 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 81 mg cholesterolu, 265 mg sodu, 45 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x