Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Placek jabłkowy z okruchów

Placek jabłkowy z okruchów

Placek z jabłkami można przygotować bardzo szybko, jeśli spód zrobi się z okruszków ciastek. Zapach jabłek i cynamonu sprawi, że każdy będzie niecierpliwie czekał aż ciasto będzie gotowe.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

masa z okruchów, cukru i masła, do wylepienia formy
6 jabłek, pokrojonych w plasterki
2 łyżki masła, roztopionego
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżeczki soku z cytryny
100 g cukru
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

KRUSZONKA
100 g mąki
100 g cukru
50 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE:

1) Wylepić formę masą z okruchów. Wymieszać osiem następnych składników. Nałożyć na masę.

2) Wymieszać mąkę z cukrem w misce. Dodać masło, posiekać je nożem. Posypać nadzienie. Piec 45 minut w temperaturze 190°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 380 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 30 mg cholesterolu, 189 mg sodu, 57 g węglowodanów, 2 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x