Słodkie połączenie czekolady i trufli w jednym placku. Do szybkiego przygotowania.
SKALA TRUDNOŚCI:
Trudne
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
1 szklanka ciastek kakaowych, pokruszonych
50 g masła, roztopionego
500 g lodów czekoladowych, lekko roztopionych
170 g czekolady mlecznej, połamanej
70 ml śmietany kremówki
500 g lodów waniliowych, lekko roztopionych
2 łyżki migdałów, posiekanych i uprażonych
300 g malin
1 łyżka mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać pokruszone ciastka z masłem w misce. Wylepić masą dno i boki natłuszczonej formy o średnicy 23 cm. Wstawić formę do zamrażalnika na 30 minut. Posmarować ciasto lodami czekoladowymi. Zamrozić.
2) Roztopić kawałki czekolady z kremówką. Ostudzić. Rozprowadzić delikatnie na lodach czekoladowych. Włożyć ciasto na 30 minut do zamrażalnika. Rozsmarować na wierzchu lody waniliowe, posypać migdałami. Zamrozić.
3) Zmiksować maliny. Przetrzeć je przez sito i usunąć pestki. Rozrobić w rondlu mąkę kukurydzianą z przecierem malinowym. Doprowadzić do wrzenia. Gotować sos 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzić.
4) Wylać trochę sosu malinowego na talerzyki. Ułożyć na nich porcje placka.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 435 kcal, 26 g tłuszczów (w tym 15 g NKT), 55 mg cholesterolu, 197 mg sodu, 51 g węglowodanów, 4 g błonnika, 5 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock