Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Placek brzoskwiniowy

Placek brzoskwiniowy

Placki brzoskwiniowe najlepiej przygotowywać ze świeżych, soczystych brzoskwiń, kiedy trwa sezon na te owoce. Esencja migdałowa znakomicie podkreśla ich smak. Ciasto z plecionką na wierzchu wygląda bardzo efektownie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

kruche ciasto na placek, podzielone na dwie części
8 brzoskwiń, pokrojonych w plasterki
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
200 g cukru
1/4 szklanki tapioki
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

1) Wylepić formę połową ciasta. Przyciąć je, aby wystawało 2,5 cm poza krawędź. Odstawić. Przepis na ciasto jest dostępny tu https://hopnatalerz.pl/przepisy/klasyczne-kruche-ciasto-na-placek/

2) Połączyć w misce brzoskwinie z sokiem z cytryny i esencją migdałową. Dodać cukier, tapiokę i sól. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

3) Wlać nadzienie do formy. Ułożyć na wierzchu kawałki masła. Zrobić plecionkę z drugiej części ciasta. Wylepić krawędź formy.

4) Przykryć ciasto folią aluminiową. Piec 20 minut w temperaturze 220°C. Usunąć folię i piec jeszcze 20 minut.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 425 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 18 mg cholesterolu, 294 mg sodu, 66 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x