Placek brzoskwiniowy
Placki brzoskwiniowe najlepiej przygotowywać ze świeżych, soczystych brzoskwiń, kiedy trwa sezon na te owoce. Esencja migdałowa znakomicie podkreśla ich smak. Ciasto z plecionką na wierzchu wygląda bardzo efektownie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
kruche ciasto na placek, podzielone na dwie części
8 brzoskwiń, pokrojonych w plasterki
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
200 g cukru
1/4 szklanki tapioki
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
1) Wylepić formę połową ciasta. Przyciąć je, aby wystawało 2,5 cm poza krawędź. Odstawić. Przepis na ciasto jest dostępny tu https://hopnatalerz.pl/przepisy/klasyczne-kruche-ciasto-na-placek/
2) Połączyć w misce brzoskwinie z sokiem z cytryny i esencją migdałową. Dodać cukier, tapiokę i sól. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
3) Wlać nadzienie do formy. Ułożyć na wierzchu kawałki masła. Zrobić plecionkę z drugiej części ciasta. Wylepić krawędź formy.
4) Przykryć ciasto folią aluminiową. Piec 20 minut w temperaturze 220°C. Usunąć folię i piec jeszcze 20 minut.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 425 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 18 mg cholesterolu, 294 mg sodu, 66 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock