Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pizza z kurczakiem i pesto

Pizza z kurczakiem i pesto

Chcąc oszczędzić czas wystarczy użyć dobrego gotowego spodu do pizzy.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

400 g gotowego ciasta na pizzę
50 g sosu pesto
300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego
60 g sera ricotta
1 mała cebula, posiekana
200 g pieczonego mięsa kurczaka, pokrojonego
150 g marynowanych pieczarek, pokrojonych w plasterki
4 pomidory, pokrojone w plasterki
125 g żółtego sera, tartego
50 g sera pecorino, tartego

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozwinąć ciasto i wylepić nim suchą blachę o wymiarach 38 x 25 cm, tak by nieco zachodziło na boki. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 7 minut w temperaturze 220°C, aż lekko się przyrumieni.

2) Wymieszać pesto, szpinak, ser ricotta i cebulę. Nałożyć na ciasto.

3) Poukładać na pizzy kawałki kurczaka, pieczarki, pomidory oraz żółty ser i pecorino. Piec 7 minut w temperaturze 220°C, aż spód się przyrumieni, a ser rozpuści.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 368 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 54 mg cholesterolu, 866 mg sodu, 32 g węglowodanów, 3 g błonnika, 24 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x