Chcąc oszczędzić czas wystarczy użyć dobrego gotowego spodu do pizzy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
400 g gotowego ciasta na pizzę
50 g sosu pesto
300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego
60 g sera ricotta
1 mała cebula, posiekana
200 g pieczonego mięsa kurczaka, pokrojonego
150 g marynowanych pieczarek, pokrojonych w plasterki
4 pomidory, pokrojone w plasterki
125 g żółtego sera, tartego
50 g sera pecorino, tartego
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozwinąć ciasto i wylepić nim suchą blachę o wymiarach 38 x 25 cm, tak by nieco zachodziło na boki. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 7 minut w temperaturze 220°C, aż lekko się przyrumieni.
2) Wymieszać pesto, szpinak, ser ricotta i cebulę. Nałożyć na ciasto.
3) Poukładać na pizzy kawałki kurczaka, pieczarki, pomidory oraz żółty ser i pecorino. Piec 7 minut w temperaturze 220°C, aż spód się przyrumieni, a ser rozpuści.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 368 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 54 mg cholesterolu, 866 mg sodu, 32 g węglowodanów, 3 g błonnika, 24 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock