Do pizzy można dodać pieczoną czerwoną paprykę pokrojoną w paski, a zamiast pesto z suszonych pomidorów użyć pesto z bazylii.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 blaty do pizzy o średnicy 30 cm
125 g pesto z suszonych pomidorów
1/2 pieczonego kurczaka
225 g małych kulek mozzarelli
15 g małych liści bazylii
PRZYGOTOWANIE:
1) Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Umieścić blaty do pizzy na dwóch blaszkach do pieczenia. Każdy blat posmarować równo pesto.
2) Zdjąć skórę, usunąć kości z kurczaka i pokroić mięso. Pokroić ser w plasterki i rozłożyć razem z mięsem na blatach.
3) Piec 10–12 minut, aż pizza się przyrumieni. Posypać listkami bazylii, pokroić w trójkąty i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 691 kcal, 41 g białka, 27 g tłuszczów (9 g NKT), 70 g węglowodanów (11 g cukrów), 6 g błonnika, 1411 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock