W tej potrawie mięso łączy się z migdałami, brązowym ryżem i bogatymi w przeciwutleniacze przyprawami. Dostarcza ona organizmowi pełnego zestawu aminokwasów.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
70 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 liść laurowy
4 ziarna czarnego pieprzu
1 lub 2 gwiazdki anyżu, utłuczone (niekoniecznie)
2 filety z piersi kurczaka (po 200 g)
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 mała cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 szklanka brązowego ryżu
2 i 1/2 szklanki (625 ml) domowego wywaru drobiowego o niskiej zawartości soli
1/2 szklanki (45 g) migdałów w płatkach, uprażonych
2 łyżki koryntek
1 szklanka (30 g) listków świeżej kolendry lub natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1) Napełnić rondel do połowy wodą. Włożyć liść laurowy, ziarna pieprzu i anyż. Przykryć i gotować 5 minut na niezbyt dużym ogniu. Dodać filety z kurczaka, przykryć i gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić, a następnie rozdzielić na włókna.
2) Rozgrzać oliwę na patelni na małym ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 1–2 minuty, często mieszając. Dodać mieloną kolendrę, kmin rzymski i ryż. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając, aby ziarna się nie przypaliły.
3) Wlać wywar, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Gotować ryż pod przykryciem 40–45 minut, aż zmięknie. Odstawić na 5 minut (w tym czasie nie należy go odkrywać).
4) Spulchnić ryż widelcem lub łopatką. Dodać migdały, rodzynki, listki kolendry lub natki pietruszki i rozdrobnione mięso. Wymieszać pilaw i od razu podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 654 kcal, 53 g białka, 28 g tłuszczu (5 g NKT), 48 g węglowodanów (3 g cukru), 4 g błonnika, 530 mg soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock