Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pikantne tosty ze stekiem

Pikantne tosty ze stekiem

Te tosty świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego grilla.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 i 1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki oregano, suszonego lub świeżego
1/2 łyżeczki pieprzu
150 ml pikantnego soku pomidorowo-warzywnego
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
2 szklanki kukurydzy z puszki
2 cebulki dymki, pokrojone w cienkie krążki
1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
370 g łaty wołowej bez kości, okrojonej z tłuszczu
1 długa bułka (ok. 250 g), przekrojona na pół wzdłuż, a następnie w poprzek na ćwiartki
1 ząbek czosnku, przekrojony na pół

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w małej misce kmin rzymski z chili w proszku, oregano i pieprzem. Wlać sok pomidorowo-warzywny i sok z limonki do dzbanka z podziałką. Dodać 2 i 1/2 łyżeczki przypraw do soku.

2) Starannie wymieszać 125 ml soku z kukurydzą, cebulą dymką i czerwoną papryką w średniej misce. Przechowywać w lodówce do czasu podania.

3) Lekko nasmarować płytę lub ruszt grilla, zamknąć pokrywę (jeśli używamy) i mocno rozgrzać. Natrzeć mięso z obu stron resztą mieszanki przypraw. Piec bezpośrednio nad ogniem, aż wołowina będzie średnio wypieczona, po około 4 minuty z obu stron. Zdjąć z grilla i odstawić na 10 minut, a następnie pokroić ukośnie na cienkie plasterki, w poprzek włókien.

4) Ułożyć bułkę na grillu, przekrojoną stroną do góry, bezpośrednio nad ogniem. Lekko opiekać około 30 sekund. Nasmarować opieczoną stronę bułki przekrojonym czosnkiem i posmarować resztą sosu. Włożyć ponownie na ruszt, przekrojoną stroną do góry, wysoko nad źródła ognia i z zamkniętą pokrywą (jeśli używamy). Opiekać około minuty, aż bułka przyrumieni się lekko. Nałożyć plasterki mięsa na bułkę i podawać z sosem kukurydzianym.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 416 kcal, 30 g białka, 9 g tłuszczów, 54 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x