Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pikantne kakao po meksykańsku

Pikantne kakao po meksykańsku

Pikantne kakao po meksykańsku to napój przyprawiony cynamonem i gałką muszkatołową. Dostarcza dużo wapnia i magnezu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 min

LICZBA PORCJI:

1


SKŁADNIKI:

1 łyżka niesłodzonego ciemnego kakao
2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka wrzątku
1 szklanka chudego mleka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/8 łyżeczki esencji migdałowej

PRZYGOTOWANIE:

1) Starannie utrzeć kakao, brązowy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową w dużym kubku. Dodać wrzątek i wymieszać, żeby masa była gładka.

2) Podgrzewać mleko w rondelku na małym ogniu przez 3 minuty. Wlać gorące mleko do masy kakaowej i starannie wymieszać. Dodać esencję waniliową i migdałową. Ponownie wymieszać i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 160 kcal, 3,4 g tłuszczów (w tym 62% NKT), 9 g białka, 24 g węglowodanów, 1,6 g błonnika, 10 mg cholesterolu, 127 mg soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.7/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x