Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Pasternak i marchew są ze sobą spokrewnione, lecz choć oba warzywa zawierają dużo błonnika, pod względem odżywczym znacznie się różnią. Marchew jest wyjątkowo bogata w beta-karoten, natomiast pasternak w potas. Pieczone z imbirem i cynamonem nabierają wspaniałego smaku.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

450 g marchwi, oskrobanej i pokrojonej ukośnie na kawałki długości 1 cm
450 g pasternaku, oskrobanego i pokrojonego ukośnie na kawałki długości 1 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżo utartego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C. Włożyć marchew i pasternak do dużej brytfanny. Wlać olej, posypać imbirem, cynamonem i solą. Obtoczyć warzywa i piec 40 minut, przewracając od czasu do czasu na drugą stronę, aż zmiękną i nieco się przyrumienią.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 199 kcal, 3 g białka, 33 g węglowodanów, 9 g błonnika, 7 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 361 mg soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x