Pieczone warzywa korzeniowe
Pasternak i marchew są ze sobą spokrewnione, lecz choć oba warzywa zawierają dużo błonnika, pod względem odżywczym znacznie się różnią. Marchew jest wyjątkowo bogata w beta-karoten, natomiast pasternak w potas. Pieczone z imbirem i cynamonem nabierają wspaniałego smaku.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
450 g marchwi, oskrobanej i pokrojonej ukośnie na kawałki długości 1 cm
450 g pasternaku, oskrobanego i pokrojonego ukośnie na kawałki długości 1 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżo utartego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C. Włożyć marchew i pasternak do dużej brytfanny. Wlać olej, posypać imbirem, cynamonem i solą. Obtoczyć warzywa i piec 40 minut, przewracając od czasu do czasu na drugą stronę, aż zmiękną i nieco się przyrumienią.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 199 kcal, 3 g białka, 33 g węglowodanów, 9 g błonnika, 7 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 361 mg soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock