Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Papryka faszerowana po grecku

Papryka faszerowana po grecku

Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a także potasu, żelaza i magnezu. Faszerowana warzywami i mięsem kurczaka stanowi pyszny i zbilansowany posiłek.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

75 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

4 papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, posiekana
200 g makaronu orzo lub risoni
3 łyżki świeżego koperku, posiekanego
2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
300 g ugotowanego mięsa kurczaka
185 g sera feta, pokruszonego
250 g pokrojonych pomidorów z puszki
60 ml wywaru z kurczaka
1/2 łyżeczki suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE:

1) Odciąć cienki plasterek na czubku każdej papryki, żeby można było ustawić je stabilnie. Odciąć i zachować wierzchy z ogonkami. Oczyścić papryki z nasionek. Włożyć na 4 minuty do garnka z wrzątkiem. Osuszyć na papierowym ręczniku.

2) Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić cebulę, smażyć 10 minut, często mieszając, aż lekko się przyrumieni.

3) Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4) Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Wrzucić do dużej miski podsmażoną cebulę, makaron, koperek, miętę, skórkę z cytryny, pokrojone na kawałeczki mięso kurczaka i fetę, wymieszać.

5) Wymieszać pomidory z wywarem i oregano w kwadratowym naczyniu do pieczenia o boku 23 cm. Ustawić w nich papryki, napełnić nadzieniem i przykryć odciętymi wierzchami.

6) Przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Piec papryki, aż będą miękkie. Przed podaniem polać sosem z pieczenia.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 517 kcal, 33 g białka, 21 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 48 g węglowodanów (w tym 7 g cukrów), 618 mg sodu, 3 g błonnika

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x