Paluszki rybne, panierowane w bułce tartej, z zewnątrz są przyrumienione i chrupiące, a w środku pozostają miękkie i delikatne. Ich smak wspaniale uzupełnia ostry sos tatarski.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g filetu z białej ryby o zwartym, sprężystym mięsie
1/4 szklanki (35 g) mąki
sól, do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duże jajko, ubite
1 szklanka (80 g) bułki tartej
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
SOS TATARSKI
1/4 szklanki (60 g) śmietany
1/4 szklanki (60 g) majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
4 korniszony, drobno posiekane
1 łyżka kaparów, przepłukanych i posiekanych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1) Nagrzej piekarnik do 220°C. Pokrój filety na paski.
2) Wymieszaj mąkę z solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem na talerzu. Na osobnym talerzu roztrzep jajko. Na kolejnym wymieszaj bułkę tartą z ziarnami sezamu. Obtocz paski ryby w mące, otrzep, a następnie zamocz w jajku i na koniec obtocz w bułce tartej.
3) Posmaruj dużą nieprzywierająca blachę oliwą, ułóż na niej paluszki rybne. Piecz 5 minut, po czym odwróć i piecz kolejne 5 minut, aż będą chrupiące i rumiane.
4) Przygotuj sos tatarski: włóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj.
5) Podawaj gorące paluszki z sosem tatarskim nałożonym do osobnych miseczek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 446 kcal, 33 g białka, 24 g tłuszczu (w tym 8 g tłuszczów nasyconych), 24 g węglowodanów (w tym 4 g cukru), 2 g błonnika, 676 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock