Kategoria: Przepisy
Tartaletki z bekonem
Jeśli tylko masz więcej czasu o poranku warto przygotować te pyszne tartaletki. Rodzina będzie zachwycona.
Bliny z rybami i kawiorem
Bliny to potrawa pochodząca z Rosji. Oryginalnie robi się je z mąki gryczanej, my proponujemy je w wersji z mąki razowej, ze śmietaną, marynowanym śledziem, wędzonym łososiem i kawiorem.
Muffinki z batatów z orzechową kruszonką
Orzechy są cennym źródłem białka w diecie wegetariańskiej.
Chili z dwóch rodzajów fasoli
Danie to jest smaczne i wyjątkowo pożywne, choć nie zawiera mięsa. Można je przygotować w pół godziny. Dwa rodzaje fasoli i kukurydzy przyrządzamy w gęstym sosie pomidorowym, przyprawionym ziołami i świeżym chili. Podaje się je z gotowanym ryżem lub gorącym chlebem.
Bagietka z pieczonymi warzywami
Przygotujemy z bagietki i dużej ilości papryki, cukinii, czerwonej cebuli pieczonej z czosnkiem i rozmarynem oraz pokruszonego sera feta kanapki w stylu śródziemnomorskim. To będzie prawdziwa uczta kanapkowa. Co ważne, zawierają one znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne kanapki z serem lub wędliną.
Zapiekana bułka z brzoskwinią
Brzoskwinię z puszki, wraz z sokiem, można przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Dodawać do deserów i sałatek owocowych.
Fettuccine szpinakowe z orzechami włoskimi i czosnkowym serkiem labna
Orzechy włoskie zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, a serek jogurtowy labna dostarcza organizmowi białka i wapnia.
Toskańska ribollita
Kapusta toskańska, zwana tez jarmużem toskańskim, to klasyczny składnik tradycyjnej regionalnej zupy. Można ją jednak zastąpić dowolną odmianą jarmużu.
Mango brûlée
Pyszny i zdrowy, owocowy deser, który z łatwością można przygotować na grillu.
Ulubione dania na zdrową modłę
Chcąc odżywiać się zdrowo wcale nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych potraw, wystarczy trochę je zmodyfikować.