Pyszne pączki z dziurką do przygotowania nie tylko na Tłusty Czwartek.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
48 pączków
SKŁADNIKI:
4 jajka
400 g cukru
70 g masła, roztopionego
1 łyżeczka esencji waniliowej
700 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 szklanki maślanki
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
cukier z cynamonem lub cukier puder, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć jajka z cukrem. Dodać masło i esencję waniliową, zmiksować. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i gałkę muszkatołową. Dodawać po trochu do ucieranej masy, na zmianę z maślanką. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
2) Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm na blacie posypanym mąką. Wycinać krążki foremką do pączków z dziurką o średnicy 7,5 cm.
3) Rozgrzać olej do temperatury 190ºC. Smażyć pączki, aż się przyrumienią.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 pączek zawiera 140 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 21 mg cholesterolu, 144 mg sodu, 20 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock