Ostrygi nadają się do jedzenia, kiedy staną się pulchne i zaczną się zawijać na brzegach.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
12 krakersów, pokruszonych
100 g masła, roztopionego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
500 g ostryg bez skorupek lub 450 g ostryg z puszki, odsączonych z zalewy
250 ml śmietany kremówki
1/4 łyżeczki sosu worcester
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać krakersy z masłem, solą i pieprzem. Nałożyć 1/2 masy do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu połowę ostryg, resztę masy i resztę ostryg.
2) Wymieszać kremówkę z sosem worcester, polać ostrygi. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 349 kcal, 29 g tłuszczów (w tym 15 g NKT), 94 mg cholesterolu, 508 mg sodu, 18 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 5 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock