Kategoria: Zupy
Zupa z makaronem soba
Makaron soba produkuje się z mąki gryczanej i pszennej. Można go kupić w supermarketach w działach z azjatycką żywnością.
Zupa szpinakowo-cebulowa z grzankami
Kolorowa, wegetariańska zupa, która nadaje się na sycący lunch lub kolację. Sekretem bogatego smaku jest cebula, którą smaży się bardzo powoli, aż dobrze się zrumieni, skarmelizuje i będzie słodka.
Toskańska zupa z indyka
Z pieczonego mięsa indyka, gotowego bulionu i dyni powstaje pyszna toskańska zupa. Choć smakuje jak wywar gotowany na małym ogniu przez cały dzień, można ją podać na stół w ciągu zaledwie 30 minut.
Zupa fasolowa z amerykańskiego Południa
Z trzech gatunków fasoli z puszki oraz gotowego bulionu błyskawicznie przyrządzimy zupę fasolową z amerykańskiego Południa, doskonałą na kolację w środku tygodnia.
Zupa z żółtym serem
Żółty ser i papryczka chili zapewniają tej zupie niesamowity smak. Przygotowanie jej zajmie zaledwie 30 minut.
Chłodnik pomidorowy – odświeżające gazpacho
Idealny na upalne letnie dni kiedy nie da się przełknąć nic gorącego.
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik to doskonałe rozwiązanie na gorące miesiące. Ogórek dodaje z kolei potrzebnych witamin i składników mineralnych. Idealne połączenie na talerzach.
Rosół z kluseczkami
Ta pożywna zupa ma wiele odmian. Poeksperymentujmy z różnymi rodzajami makaronów i kluseczek. Spróbujmy rosołu z dodatkiem azjatyckich warzyw i przypraw i podajmy go z cząstkami limonki.
Chili z kaszą bulgur
Chili z kaszą bulgur sprawia wrażenie, jakby do jego przygotowania użyto mielonego mięsa. Zaletą tego dania jest niewielka zawartość sodu.
Węgierska zupa rybna z Baja
Przepisy na zupę rybną są bardzo różne. Francuzi mają bouillabaisse, Rosjanie uchę. Jadają ją Japończycy, Chińczycy i Skandynawowie. Węgrzy mają wiele różnych przepisów, z których najbardziej popularny jest ten z Baja, miasta, w którym urządzany jest co roku festiwal zupy rybnej.