Żeberka pieczone w ketchupowej glazurze to hit, który na stałe wpisze się do twojej osobistej książki kucharskiej. Soczyste kruche mięso doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków, ale sprawdzi się także jako samodzielna przekąska.
Składniki żeberek pieczonych w ketchupie
Te żeberka są warte zachodu. A jednocześnie, żeby je przygotować, potrzebujesz naprawdę niewielu składników.
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 0,5 szklanki dobrej jakości ketchupu
- 4 cebule
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
Jak upiec żeberka w ketchupie
- Oczyść mięso i podziel na porcje, każda z nich powinna zawierać jedną kostkę.
- Cebule obierz i pokrój w pióra.
- Ketchup wymieszaj z przyprawami i olejem, dodaj cebulę.
- Mięso obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Żeberka wraz z cebulą i marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
- Piekarnik rozgrzej do 190 st. C góra-dół.
- Wstaw żeberka do piekarnika i piecz około 1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.