Orzeźwiająca i łatwa w przygotowaniu sałatka będzie idealnym dodatkiem na przyjęciu, ale też sprawdzi się świetnie jako podwieczorek dla dziecka.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
6 szklanek kostek lub kulek wykrojonych z melona i/lub arbuza
3 ogórki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
liście sałaty, albo bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w zakręcanym słoiku olej z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Potrząsać, aż cukier się rozpuści.
2) Wymieszać kawałki melona z plasterkami ogórka. Skropić dressingiem i ponownie delikatnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Wyłożyć salaterkę liśćmi sałaty. Przełożyć schłodzoną sałatkę do salaterki. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
3/4 szklanki zawiera 119 kcal, 9 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 100 mg sodu, 9 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock