Kategoria: Dania główne
![Pot pie z wątróbką, boczkiem i pieczarkami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1670924860-600x400.jpg)
Pot pie z wątróbką, boczkiem i pieczarkami
Cóż może być smaczniejszego niż zapiekane mięso i warzywa przykryte chrupkim ciastem o aromacie rozmarynu.
![Steki z jagnięciny z rozmarynem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_2102508049-600x400.jpg)
Steki z jagnięciny z rozmarynem
Jagnięcina wyjątkowo dobrze smakuje z aromatycznym sosem z czerwonej cebuli, czosnku, rozmarynu i czarnych oliwek. Podawane do niej purée z fasoli flageolet jest pyszne, a do tego bogate w błonnik. Wspaniałym dodatkiem są zielone warzywa, takie jak grillowana cukinia czy świeży szpinak z patelni.
![Paella z wędzoną rybą](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1577797729-600x400.jpg)
Paella z wędzoną rybą
Kuchnię śródziemnomorską uważa się za zdrową między innymi dlatego, że zawiera wiele potraw, do których używa się ryżu, warzyw i niewielkiej ilości produktów białkowych. Hiszpańską paellę przyrządza się z kiełbasą chorizo, ale ponieważ jest ona pikantna, nie dodaje się jej zbyt wiele.
![Klops Mamy](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_716175421-600x400.jpg)
Klops Mamy
Pyszne klopsy „jak u mamy”. To świetny pomysł na wielkanocny stół.
![Szaszłyki jagnięce z ryżem figowym](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1964241664-600x400.jpg)
Szaszłyki jagnięce z ryżem figowym
Marynata nadaje smak tym delikatnym soczystym i słodkawym szaszłykom. Mięso wystarczy marynować pół godziny, choć lepiej przez całą noc. Szaszłyki najlepiej podawać z sałatą, miską chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z utartym ogórkiem oraz posiekaną świeżą miętą i natką pietruszki.
![Kurczak w sosie czosnkowym](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1467785342-600x400.jpg)
Kurczak w sosie czosnkowym
Zapobiegajmy chorobie serca, jadając tę zawierającą mnóstwo czosnku potrawę. Podana na brązowym ryżu z ugotowanymi na parze brokułami stanowi pyszne, błyskawiczne danie.
![Żeberka wołowe w marynacie miodowej](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_567496822-600x400.jpg)
Żeberka wołowe w marynacie miodowej
Żeberka wołowe to łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa, więc bez trudu można ją podać domownikom nawet po długim dniu pracy.
![Tunezyjskie briki](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_2059527428-600x400.jpg)
Tunezyjskie briki
Według tradycyjnego przepisu te małe pierożki smaży się w głębokim oleju, ale my upieczemy je, żeby były mniej tłuste. Doskonale nadają się one na lunch lub piknik, podawane z salsą pomidorową lub jogurtem z dodatkiem mięty oraz z sałatą.
![Jedno danie na kilka sposobów – gulasz wołowy](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1962728122-600x400.jpg)
Jedno danie na kilka sposobów – gulasz wołowy
Gulasz smakuje wyśmienicie z ziemniaczanym purée. Trzeba go długo gotować na wolnym ogniu, więc lepiej od razu przygotować więcej i część zamrozić.
![Naleśniki szpinakowe z wędzonym pstrągiem i krewetkami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1354829657-600x400.jpg)
Naleśniki szpinakowe z wędzonym pstrągiem i krewetkami
Przygotujmy naleśniki ze szpinakiem. Ale niech tym razem szpinak znajdzie się nie w nadzieniu, tylko w cieście naleśnikowym.