Kategoria: Dania główne

Pulpety z sosem do spaghetti
Masz ochotę na tradycyjne danie włoskiej kuchni? Wypróbuj pulpeciki z sosem do spaghetti. Kuleczki z mielonej wołowiny i wieprzowiny piecze się, a następnie dodaje do sosu pomidorowego własnej roboty.

Mięso i nereczki w cieście
W tym przepisie tradycyjne kruche lub francuskie ciasto zastąpimy ciastem filo, które jest lżejsze i mniej tłuste. Danie podaje się z dużą ilością warzyw, takich jak świeżo ugotowana marchewka i groszek cukrowy oraz ziemniaków, które dostarczają organizmowi skrobi.

Klops nadziewany szpinakiem
Klops ten jest wyjątkowo soczysty i lekki, bo dodajemy do niego płatki owsiane i warzywa. Pokrojony w plastry wygląda bardzo apetycznie. Najlepiej go podawać z pieczonymi ziemniakami, cukinią i czerwoną cebulą.

Gołąbki w liściach winogron
Nadziewane liście winogron to popularna potrawa kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Wybraliśmy greckie nadzienie z jagnięciny i ryżu, które urozmaiciliśmy warzywami.

Kurczak miodowo-musztardowy
Polędwiczki z kurczaka są najlepszymi, ale także najdroższymi kawałkami mięsa kurczaka. Można je zastąpić piersiami bez skóry i kości lub udkami pokrojonymi na kawałki wielkości 2,5 cm.

Duszona wołowina z Nowej Anglii
Tę tradycyjną amerykańską potrawę jednogarnkową przyrządza się z soczystej wołowiny i kruchych warzyw duszonych w pożywnym smacznym wywarze. Sałatka buraczano-cebulowa zaostrza nieco smak mięsa. Najlepiej podawać z chlebem, który będzie można moczyć w smakowitym sosie.