Kategoria: Dania główne
![Calzone z kurczakiem i szpinakiem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_793880833-600x400.jpg)
Calzone z kurczakiem i szpinakiem
Calzone to pizza w formie pieroga, w której wszystkie dodatki zawinięte są w ciasto. Tu proponujemy calzone wypełnione pieczonym kurczakiem z dodatkiem szpinaku, czerwonej papryki i kremowego sera ricotta.
![Jedno danie na kilka sposobów – ratatuja](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_295931315-600x400.jpg)
Jedno danie na kilka sposobów – ratatuja
Ratatuja – klasyczne danie z duszonych warzyw – to doskonały dodatek do mięsa, kurczaka czy ryby.
![Glazurowany kurczak z pilawem ryżowym](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1803340480-600x400.jpg)
Glazurowany kurczak z pilawem ryżowym
Glazurowany kurczak z pilawem ryżowym to potrawa w sam raz dla dwóch osób. Należy jedynie wybrać odpowiednio małego kurczaka.
![Sum w sosie imbirowym](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1144615352-600x400.jpg)
Sum w sosie imbirowym
Proste danie z ryby. Sum w sosie imbirowym jest szybki w przygotowaniu.
![Sos berneński](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_200552804-600x400.jpg)
Sos berneński
Sos berneński to maślany sos zagęszczany żółtkami, który idealnie pasuje do steków.
![Stek z grilla z ziemniakami w glazurze musztardowej](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1630374580-600x400.jpg)
Stek z grilla z ziemniakami w glazurze musztardowej
W tym przepisie chudy stek wołowy marynowany jest w zalewie miodowo-musztardowej i podawany z ziemniakami, które najpierw gotujemy, potem obtaczamy w tej samej zalewie i opiekamy.
![Szafranowy kuskus z kolorową papryką](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1244430187-600x400.jpg)
Szafranowy kuskus z kolorową papryką
Tę sałatkę można podawać na zimno lub na ciepło oraz jako danie główne dla czterech osób bądź jako przystawkę dla sześciu. Jest to pełna smaku, zawierająca niewiele tłuszczu, pełnowartościowa potrawa wegetariańska. Szafran sprawia, że ma piękny kolor i specyficzny, orientalny smak.
![Radiatori z fasolką flageolet w sosie pomidorowym](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1112728043-600x400.jpg)
Radiatori z fasolką flageolet w sosie pomidorowym
Potrawy, które zawierają makaron i fasolę, są równie dobrym źródłem białka jak mięso. W tym daniu delikatna fasolka flageolet łączy się z grubym makaronem. W sałatce jest również seler naciowy, czerwona papryka i karczochy. Całość uzupełnia pyszny sos z pomidorów.
![Pieczone udka kurczaka z warzywami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_2080421740-600x400.jpg)
Pieczone udka kurczaka z warzywami
Do tej potrawy najlepsze będą udka kurczaka, ale można też użyć ćwiartki ze skrzydełkami.
![Smażone steki wołowe z włoskim sosem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_326416925-600x400.jpg)
Smażone steki wołowe z włoskim sosem
Chude steki smaży się błyskawicznie, a smakują wybornie z sosem pomidorowym wzbogaconym odrobiną wina, czosnkiem, oliwkami i kaparami. Podawać z makaronem tagliatelle i sałatą z dodatkiem zielonej papryki pokrojonej w paseczki.