Kategoria: Dania główne
![Ravioli z owocami morza](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/Ravioli-z-owocami-morza-600x400.jpeg)
Ravioli z owocami morza
Jeśli nie przepadasz za krewetkami można użyć też mielonego mięsa kurczaka lub wieprzowiny.
![Dolmady](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_158461165-600x400.jpeg)
Dolmady
Oto zdrowa i pyszna wersja popularnych greckich gołąbków. Tradycyjnie używany do nich biały ryż został zastąpiony brązowym, by potrawa była bogatsza w błonnik. Farsz jest przyprawiany czosnkiem i ziołami. Rodzynki dodają mu słodyczy, a orzechy chrupkości.
![Zapiekanka z czterech odmian fasoli i polenty](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_171051013-600x400.jpeg)
Zapiekanka z czterech odmian fasoli i polenty
Trudno wyobrazić sobie potrawę zawierającą więcej błonnika niż ta pyszna zapiekanka! Dostarcza go fasola i mąka kukurydziana. Danie to zawdzięcza warzywom witaminy, w tym kwas foliowy, a także przeciwutleniacze, które zwalczają liczne choroby.
![Kurczęta z glazurą morelową](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_254256697-600x400.jpeg)
Kurczęta z glazurą morelową
Kurczak, indyk i wieprzowina wspaniale smakują, gdy są upieczone w glazurze ze 160 g dżemu morelowego lub z czerwonej porzeczki wymieszanego z 1 łyżką musztardy dijon. Jeśli dżem jest kwaśny, można do niego dodać brązowego cukru.
![Jedno danie na kilka sposobów – sos bolognese](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_194833117-600x400.jpeg)
Jedno danie na kilka sposobów – sos bolognese
Przygotuj i zamroź sos, z którego później szybko przyrządzisz smaczny posiłek. Z podanych proporcji uzyskuje się 2 porcje.
![Wołowina po japońsku](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_214530733-600x400.jpeg)
Wołowina po japońsku
W tym daniu paski wołowiny obtaczamy w mieszance przypraw o intensywnym smaku i smażymy razem z warzywami oraz makaronem.
![Spód do pizzy](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_144913285-600x400.jpeg)
Spód do pizzy
Dobre ciasto to podstawa dobrej pizzy.
![Sznycle z kurczaka](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_293508148-600x400.jpeg)
Sznycle z kurczaka
Smak sznycli można urozmaicić dodając do płatków kukurydzianych 2 łyżki tartego parmezanu i 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub innych ziół.
![Orientalny indyk z warzywami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_363272625-600x400.jpeg)
Orientalny indyk z warzywami
Mięso indycze jest jednym z najlepszych źródeł tryptofanu, aminokwasu ułatwiającego zaśnięcie, dlatego świetnie nadaje się na wieczorny posiłek.
![Fusilli ze smażonymi warzywami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_298967568-600x400.jpeg)
Fusilli ze smażonymi warzywami
Porcja tego smakowitego makaronu dostarcza organizmowi ponad ¹⁄₃ zalecanej dziennej dawki błonnika.