Kategoria: Dania główne
![Kurczak z ryżem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/Kurczak-z-ryżem-600x400.jpeg)
Kurczak z ryżem
Prosty przepis na niedzielny obiad. Kurczak z ryżem to dość lekkie danie, które podajemy z dodatkiem natki pietruszki. Idealne danie dla sześciu osób.
![Kaczka po chińsku](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_299649549-600x400.jpeg)
Kaczka po chińsku
Kaczka jest bardzo tłusta, lecz ten sposób przyrządzenia powoduje, że pozbywamy się niemal całego tłuszczu. Posiłek ten warto zacząć od odświeżającej sałaty, a następnie podać kaczkę z ryżem lub makaronem i smażonymi mieszanymi warzywami z chrupiącymi kiełkami fasoli.
![Kurczak z warzywami w cieście filo](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_48665605-600x400.jpeg)
Kurczak z warzywami w cieście filo
Danie to będzie znakomitą przekąską lub lekkim głównym posiłkiem. Kolorową mieszankę chudego, zmielonego kurczaka i warzyw, z odrobiną wędzonej szynki i ziół zawiniemy w cieniutkie ciasto. Podaje się je z pikantnym sosem żurawinowym.
![Raja w sosie miodowo-cytrusowym](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_311144960-600x400.jpeg)
Raja w sosie miodowo-cytrusowym
Raja duszona w wywarze rybnym, z dodatkiem sosu z miodu i pomarańczy, to potrawa wykwintna i jednocześnie łatwa do przygotowania. Podajemy ją z pieczonymi młodymi ziemniaki.
![Polędwica wołowa z sosem czosnkowym](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_164844510-600x400.jpeg)
Polędwica wołowa z sosem czosnkowym
Polędwica wołowa z sosem czosnkowym to pyszny pomysł na świąteczny obiad.
![Makaron na kolację](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_65740674-600x400.jpeg)
Makaron na kolację
Makaron z dodatkiem kurczaka i warzyw to sycąca, a jednocześnie zdrowa kolacja.
![Stir-fry z jagnięciny i szpinaku](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/2020/01/stir-fry-z-jagnięciny-600x400.jpeg)
Stir-fry z jagnięciny i szpinaku
Mrożony, siekany szpinak zachowuje wartości odżywcze świeżego szpinaku. Można go z powodzeniem użyć do niektórych potraw, co znacznie przyspieszy ich przygotowanie, choćby dlatego, że nie trzeba go płukać.
![Łosoś w panierce z orzechów pekan](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_114370377-600x400.jpeg)
Łosoś w panierce z orzechów pekan
Łosoś to ryba, która zawiera bardzo dużo kwasów omega-3, a w połączeniu z panierką z orzechów dostarczy jeszcze więcej wartości odżywczych.
![Curry z dyni i bakłażanów](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_127458384-600x400.jpeg)
Curry z dyni i bakłażanów
Jeśli nie mamy tajskich bakłażanów, możemy użyć zwykłych, pokrojonych w kostkę, ale zmieni to nieco charakter potrawy.
![Strogonow z wątróbki](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_94178208-600x400.jpeg)
Strogonow z wątróbki
Strogonow to znana potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej, przyrządzana z małych kawałków polędwicy wołowej. My nieco zmodyfikujemy ten przepis i użyjemy wątróbki jagnięcej.