Kategoria: Dania główne

Wołowina Babuni
Wołowina babuni, czyli rumsztyk duszony z ziemniakami, cebulą i marchwią, przywodzi na myśl potrawy z domu rodzinnego. Czerwona papryka i kapusta zapewniają jej wyborny smak.

Tabbouleh z jagnięciną i ziołami
Sałatkę tę, inspirowaną kuchnią bliskowschodnią, przyrządzamy z kaszki bulgur i różnokolorowych kruchych warzyw wymieszanych z mnóstwem posiekanych, świeżych ziół i lekkim sosem cytrynowym. Podaje się ją z kawałkami soczystej, chudej jagnięciny. Jest to świetne danie na popołudniowy relaksujący posiłek w miłym towarzystwie. Najlepiej smakuje z trójkątnymi grzankami z chlebka pitta i jogurtem naturalnym.

Kurczak gotowany z warzywami sezonowymi
Tę łatwą do przygotowania potrawę jednogarnkową można urozmaicać, dodając za każdym razem inne warzywa sezonowe.

Paluszki rybne z sosem tatarskim
Paluszki rybne, panierowane w bułce tartej, z zewnątrz są przyrumienione i chrupiące, a w środku pozostają miękkie i delikatne. Ich smak wspaniale uzupełnia ostry sos tatarski.

Kurczak z trawą cytrynową
To danie ma konsystencję gęstej zupy oraz pikantny i kwaskowaty smak, typowy dla Azji Południowo-Wschodniej. Trawa cytrynowa nadaje mu cytrusową nutę, a odrobina mleczka kokosowego – słodycz i niewiele tłuszczu. Ponieważ wywar pozostaje w zupie, nie tracimy witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Papryka faszerowana po grecku
Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a także potasu, żelaza i magnezu. Faszerowana warzywami i mięsem kurczaka stanowi pyszny i zbilansowany posiłek.