Kategoria: Dania główne
![Pieczone udka kurczaka](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/Pieczone-udka-kurczaka-600x400.jpeg)
Pieczone udka kurczaka
Ta prosta, bogata w białko potrawa dostarcza mnóstwo przeciwutleniaczy zawartych w czosnku, imbirze i cytrynie. Udka świetnie smakują z pieczonymi młodymi ziemniakami i sałatą lub ugotowaną na parze fasolką szparagową.
![Pieczeń doskonała](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_72075669-600x400.jpeg)
Pieczeń doskonała
Wprawdzie to jednogarnkowe danie piecze się długo, ale można przyrządzić je zawczasu, więc doskonale nadaje się na rodzinne spotkania czy kolacje dla przyjaciół. Radzimy podawać z zieloną sałatą i pieczywem.
![Piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_268494411-600x400.jpeg)
Piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem
Substancje zawarte w farszu chronią przed przewlekłymi chorobami i korzystnie wpływają na wzrok.
![Gołąbki wegetariańskie](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/Gołąbki-wegetariańskie--600x400.jpeg)
Gołąbki wegetariańskie
Wegetariański przepis na tradycyjne gołąbki. Zamiast mięsa proponujemy całe mnóstwo warzyw, w tym pieczarki i cukinię oraz papryki.
![Zapiekanka z fasolki i pieczarek](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/2020/01/zapiekanka-600x400.jpeg)
Zapiekanka z fasolki i pieczarek
Niestandardowy pomysł na zapiekankę. Oprócz „tradycyjnych” pieczarek i cebuli, do naszej propozycji dodajemy… kasztany wodne i ostry sos chili.
![Szybki gulasz](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_72560262-600x400.jpeg)
Szybki gulasz
Pożywna i wyśmienita w smaku uproszczona wersja klasycznego węgierskiego gulaszu. Kawałki chudej wieprzowiny, poszatkowana czerwona kapusta oraz zielona papryka gotują się szybko i smakują wspaniale z dodatkiem tradycyjnych przypraw – papryki i kminku. Najlepiej podawać z ryżem lub kluskami oraz sałatą.
![Kurczak w ziołowej panierce z grzybami shiitake](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_98913051-600x400.jpeg)
Kurczak w ziołowej panierce z grzybami shiitake
Piersi kurczaka w ziołowej panierce ładnie wyglądają podane na rukoli z dodatkiem grzybów shiitake usmażonych z czosnkiem. Potrawa jest ciekawa ze względu na różnicę temperatur poszczególnych składników; sałata jest ledwie ciepła, a kurczak tak gorący, że aż skwierczy.
![Lasagne z kurczakiem i bakłażanem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_164124200-600x400.jpeg)
Lasagne z kurczakiem i bakłażanem
Lasagne z warstwami sosu beszamelowego i mięsnego, z dodatkiem bakłażanów, z pewnością znajdzie wielu amatorów. Można podać to pyszne danie na rodzinną kolację albo na lunch z przyjaciółmi.
![Kurczak w glazurze pomarańczowo-miodowej](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_210254934-600x400.jpeg)
Kurczak w glazurze pomarańczowo-miodowej
Kaczka w pomarańczach nie kojarzy się ze zwykłym daniem obiadowym, ponieważ jej przygotowanie jest czasochłonne. Łatwiej przygotować kurczaka w pomarańczach. Wymaga to znacznie mniej czasu i wysiłku, a efekt jest podobny. Sos sojowy i papryka łagodzą słodycz miodu w glazurze.
![Sos beszamel i inne dodatki do makaronu](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_52699503-600x400.jpeg)
Sos beszamel i inne dodatki do makaronu
Ten klasyczny biały sos podaje się do wielu dań. Jest on też bazą, z której, dzięki niewielkim modyfikacjom, można wyczarować kilka zupełnie różnych sosów.