Kategoria: Dania główne
![Duszony szponder](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_241498484-600x400.jpeg)
Duszony szponder
Duszony szponder to danie, które można zaserwować w święta. Szybko go przygotujesz, a twoi goście będą zachwyceni.
![Kolorowa frittata](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_400196964-600x400.jpeg)
Kolorowa frittata
Kolorowa frittata z jajek, szynki, sera, pieczarek i warzyw, takich jak brokuły, zielona papryka i dojrzałe pomidorki, to potrawa uniwersalna. Można ją przygotować na śniadanie, obiad lub kolację.
![Łosoś z włoskimi ziołami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_193265962-600x400.jpeg)
Łosoś z włoskimi ziołami
Proste i szybkie danie, które jest jednocześnie pyszne i bardzo zdrowe.
![Chili con carne](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_314542696-600x400.jpeg)
Chili con carne
Chili con carne najlepiej smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ze skórką, z dodatkiem odrobiny kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu.
![Kaczka z soczewicą](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_141051729-600x400.jpeg)
Kaczka z soczewicą
Soczewica jest warzywem strączkowym, które działa odmładzająco. Dostarcza organizmowi wielu cennych aminokwasów i błonnika. Jednocześnie zawiera mało tłuszczu oraz nie ma w niej żadnych substancji wywołujących produkcję cholesterolu.
![Wołowina z cydrem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_283284220-600x400.jpeg)
Wołowina z cydrem
Wołowina z cydrem każdemu będzie smakować. Dusi się ją z ziemniakami i marchwią w soku jabłkowym lub cydrze, dzięki czemu nabiera ciekawego smaku.
![Steki z sarniny z gruszkami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_266503475-600x400.jpeg)
Steki z sarniny z gruszkami
Steki z sarniej polędwicy są bardzo delikatne. Przyrządźmy je z gruszkami i żurawinami. Doskonałym dodatkiem do tego dania jest roesti, czyli zapiekanka z tartych ziemniaków i innych warzyw korzeniowych.
![Rolada wołowa ze szpinakiem, marchewką i czerwoną papryką](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_27474510-600x400.jpeg)
Rolada wołowa ze szpinakiem, marchewką i czerwoną papryką
Ta prosta przystawka to mozaika kolorów i smaków. Dostarcza ona licznych substancji chroniących twoje serce.
![Makaron primavera zapiekany z serem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_81210652-600x400.jpeg)
Makaron primavera zapiekany z serem
Jest to chude, zawierające mnóstwo wapnia danie, cieszące zarówno podniebienie, jak i wzrok. Bogate w błonnik warzywa, wymieszane z makaronem, to zdrowy pokarm i dla ciała, i dla duszy.
![Eskalopki cielęce z szałwią i cytryną](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/AdobeStock_366472184-600x400.jpeg)
Eskalopki cielęce z szałwią i cytryną
Eskalopki nie powinny być grubsze niż 0,5 cm ponieważ szybciej się wówczas usmażą.