Kategoria: Dania główne
Kotlety z łososia
Smaczny pomysł na rybne kotleciki, w sam raz na piątkowy obiad. Krakersy nadają im chrupiący smak.
Schab wieprzowy nadziewany ziołami
Ten schab jest idealnym daniem świątecznym, bo nie tylko nie wymaga dużo pracy, ale też jest pyszny.
Eskalopki z indyka z pieczarkami i maderą
Chude i delikatne eskalopki z indyka, czyli cienko rozbite płaty mięsa z piersi, wystarczy lekko podsmażyć, a następnie poddusić z pieczarkami, maderą i gęstą śmietaną, aby uzyskać pyszną, lekką potrawę w sam raz na spotkanie ze znajomymi. Najlepiej podawać ją z ryżem basmati i sałatą z sosem winegret.
Polędwica surf’n’turf
To wykwintne danie jest idealne na święta, niedzielny obiad lub na przyjęcie. Polędwica wołowa i krewetki stanowią pyszne połączenie.
Pikantne udka z ryżem po kreolsku
Udka kurczaka w panierce z ziół i ostrych przypraw to potrawa łatwa i szybka do przygotowania. Mięso świetnie smakuje z czerwoną fasolą i wspaniałym ryżem po kreolsku.
Piersi kurczaka z sosem grzybowym
Tak przyrządzone piersi z kurczaka najlepiej będą smakowały podane z makaronem.
Bakłażan zapiekany z mozzarellą
Bakłażany są dostępne przez cały rok, należy wybrać twardy, ciężki okaz.
Kurczaczki z warzywami w miodzie
Delikatne mięso świetnie smakuje z batatami, pasternakiem i selerem, bogatymi w błonnik, który chroni nasz układ pokarmowy.
Kotlety schabowe z jabłkami
Apetyczny aromat kotletów schabowych z jabłkami sprawia, że domowników nie trzeba wołać do stołu. Przyrumienione na patelni kotlety piecze się z plasterkami jabłek, rodzynkami, cynamonem, goździkami i brązowym cukrem, a następnie podaje z sosem owocowym.
Świderki z pieczonymi warzywami
Pieczenie jest metodą, która najlepiej wydobywa smak warzyw. Jedna porcja makaronu z pieczonymi warzywami dostarcza ponad jedną trzecią zalecanej dziennej dawki błonnika.