Kategoria: Dania główne
![Pulpety z sosem do spaghetti](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_762822070-600x400.jpg)
Pulpety z sosem do spaghetti
Masz ochotę na tradycyjne danie włoskiej kuchni? Wypróbuj pulpeciki z sosem do spaghetti. Kuleczki z mielonej wołowiny i wieprzowiny piecze się, a następnie dodaje do sosu pomidorowego własnej roboty.
![Mięso i nereczki w cieście](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_370628510-600x400.jpg)
Mięso i nereczki w cieście
W tym przepisie tradycyjne kruche lub francuskie ciasto zastąpimy ciastem filo, które jest lżejsze i mniej tłuste. Danie podaje się z dużą ilością warzyw, takich jak świeżo ugotowana marchewka i groszek cukrowy oraz ziemniaków, które dostarczają organizmowi skrobi.
![Klops nadziewany szpinakiem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_125309687-600x400.jpg)
Klops nadziewany szpinakiem
Klops ten jest wyjątkowo soczysty i lekki, bo dodajemy do niego płatki owsiane i warzywa. Pokrojony w plastry wygląda bardzo apetycznie. Najlepiej go podawać z pieczonymi ziemniakami, cukinią i czerwoną cebulą.
![Gołąbki w liściach winogron](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_2023639139-600x400.jpg)
Gołąbki w liściach winogron
Nadziewane liście winogron to popularna potrawa kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Wybraliśmy greckie nadzienie z jagnięciny i ryżu, które urozmaiciliśmy warzywami.
![Kurczak miodowo-musztardowy](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1921658855-600x400.jpg)
Kurczak miodowo-musztardowy
Polędwiczki z kurczaka są najlepszymi, ale także najdroższymi kawałkami mięsa kurczaka. Można je zastąpić piersiami bez skóry i kości lub udkami pokrojonymi na kawałki wielkości 2,5 cm.
![Duszona wołowina z Nowej Anglii](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1384543373-600x400.jpg)
Duszona wołowina z Nowej Anglii
Tę tradycyjną amerykańską potrawę jednogarnkową przyrządza się z soczystej wołowiny i kruchych warzyw duszonych w pożywnym smacznym wywarze. Sałatka buraczano-cebulowa zaostrza nieco smak mięsa. Najlepiej podawać z chlebem, który będzie można moczyć w smakowitym sosie.
![Szybkie kotleciki z ryby](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1918366403-600x400.jpg)
Szybkie kotleciki z ryby
Można dodać do masy posiekaną dymkę, świeże zioła lub chili, a fasolę cannellini zastąpić tłuczonymi ziemniakami lub batatami, bułką tartą albo pokruszoną macą.
![Focaccia z pomidorami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1825337303-600x400.jpg)
Focaccia z pomidorami
Focaccia to płaskie pieczywo przypominające pizzę, lecz bardziej miękkie i grubsze.
![Pomarańczowa wołowina z brokułami i jabłkiem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1943290399-600x400.jpg)
Pomarańczowa wołowina z brokułami i jabłkiem
To danie typu stir-fry jest inspirowane kuchnią orientalną. Poza witaminą C (z papryki i brokułów) potrawa ta dostarcza organizmowi znacznych ilości witaminy B12, niacyny oraz potasu.
![Curry z jagnięciną i pikantną soczewicą](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1719079978-600x400.jpg)
Curry z jagnięciną i pikantną soczewicą
Świeżo mielone przyprawy smakują zupełnie inaczej niż gotowy proszek curry i sprawiają, że potrawa ma cudowny aromat. Najlepiej ją podawać z plackami chapatti, jogurtem i ryżem szafranowym.