Kategoria: Dania główne
![Szybka lasagne szpinakowa](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_93275758-600x400.jpg)
Szybka lasagne szpinakowa
Potrawę tę można przygotować błyskawicznie, jeśli użyjemy gotowego sosu pomidorowego i mrożonego szpinaku. Są to produkty przetworzone, lecz zdrowe, zawierają bowiem mnóstwo witamin i fitosubstancji o działaniu przeciwnowotworowym.
![Kiełbaski z purée](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_2163970567-600x400.jpg)
Kiełbaski z purée
Sarnina to wyjątkowo chude mięso, z którego często robi się kiełbasy. Przyrządzimy z nich nasze danie. Można podawać je z różyczkami brokułów lub innymi świeżymi zielonymi warzywami.
![Zapiekanka z tuńczyka i pieczarek](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_89226058-600x400.jpg)
Zapiekanka z tuńczyka i pieczarek
Pieczona zapiekanka z rybą (w naszej propozycji z tuńczykiem) i pieczarkami. Polecamy dodać krakersy dla chrupiącego smaku.
![Duszony kurczak po marokańsku](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1796501089-600x400.jpg)
Duszony kurczak po marokańsku
Pierś kurczaka udusimy z pożywnymi składnikami, typowymi dla kuchni północnoafrykańskiej – cieciorką, cytryną, listkami kolendry i morelami.
![Grillowane piersi kurczaka po indyjsku](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_317680310-600x400.jpg)
Grillowane piersi kurczaka po indyjsku
Pierś z kurczaka można przygotować w formie szaszłyków, wystarczy tylko pokroić mięso w kostkę przed włożeniem do marynaty.
![Łosoś z musztardą miodową](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_538511116-600x400.jpg)
Łosoś z musztardą miodową
Aby łosoś miał bardziej wyrazisty smak, można pozostawić go w marynacie na kilka godzin lub na noc.
![Polędwiczka duszona z warzywami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_407094661-600x400.jpg)
Polędwiczka duszona z warzywami
Ciekawy pomysł na wielkanocne danie główne. Wieprzowa polędwiczka z dodatkiem mnóstwa warzyw. Wyjątkowy smak nada jej wywar drobiowy.
![Baranina w chlebie pitta](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_97721837-600x400.jpg)
Baranina w chlebie pitta
Ciepła pitta wypełniona pikantną baraniną i kruchą sałatą to północnoafrykańska potrawa na szybki i smaczny lunch. Chudą baraninę smaży się z czosnkiem, imbirem, sosem harissa i miętą.
![Makaron z fetą i miętą](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_391816936-600x400.jpg)
Makaron z fetą i miętą
Warto kupić fetę w oliwie. Oliwę tę można będzie wykorzystać do doprawienia makaronu.
![Ziemniaki faszerowane wołowiną](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1012614088-600x400.jpg)
Ziemniaki faszerowane wołowiną
Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł na lunch, albo przekąskę podczas rodzinnego przyjęcia.